Her Halter Huset

Typiske skader - og hvad du gør ved dem

Error message

Notice: Undefined index: extension in require() (line 207 of /customers/2/6/8/herhalterhuset.dk/httpd.www/includes/filetransfer/sftp.inc).

Dug i forsatsruder

Forsatsruder bevarer gamle vinduer

Forsatsruder benyttes til at opnå bedre isolering af gamle vinduer med et enkelt lag glas. Mange har imidlertid problemer med dug i forbindelse med deres forsatsruder. Dug generer udsynet og medfører risiko for på sigt at nedbryde vinduets maling og træværk.
Korrekt monteret kan forsatsruder give en bedre isolering end nyere vinduer med termoruder.
Forsatsruder er med til at bevare de gamle vinduer, som ofte er et vigtigt element i husets arkitektoniske udtryk. De gamle vinduer er derfor ofte langt at foretrække frem for at montere nye termovinduer med kraftigere rammer og sprossetykkelser, som er alt for dominerende og reducerer lysgennemstrømningen.

Tegn og virkning

Dug i forsatsrude

Problemet med dug i forsatsruderne skyldes, at den varme og fugtige ”indeluft” trænger ud mellem vinduerne.
Den varme ”indeluft” bliver nedkølet, når den rammer den yderste rude. Nedkølingen bevirker, at fugten i ”indeluften” fortættes og danner dråber på den yderste rude.

Løsning

Forsatsvinduer mest tætte indadtil

Mange har gennem tiden valgt at udskifte til helt nye vinduer. Dette er dog et drastisk tiltag, specielt hvis problemet alene skyldes dug i forbindelse med forsatsruder.
Dug kan undgås ved at sikre, at den inderste ramme populært sagt er mere tæt indadtil end den yderste rude er udadtil. Det betyder at den smule fugt, som måtte komme ud i mellemrummet, skal kunne bortventileres af en større mængde udeluft.

Løsningen er derfor at tætne forsatsrammen, dvs:

  • Fjerne gamle tætningslister og limrester.
  • Spænde gamle hængsler.
  • Sætte nye tætningslister i forsatsrammens fals. Pas særligt på i hjørnerne, tætningslisterne skal også være tætte her.
  • Spænde vridere til, så forsatsrammen lukker helt tæt.

Derefter bores 2 huller i yderrammen med et 6 mm træbor i rammens top og bund.
Hvis vinduerne fortsat dugger, skal det kontrolleres, om de nye tætningslister er ”tykke” nok til at optage de skævheder, der er mellem ramme og karm. Ellers kan det være at der skal monteres kraftigere tætningslister, at hængslerne skal justeres eller vrideren skal spændes yderligere - eller en kombination af alle tre elementer.

WAI_LIAN_CONTENT_1