Her Halter Huset

Typiske skader - og hvad du gør ved dem

Error message

Notice: Undefined index: extension in require() (line 207 of /customers/2/6/8/herhalterhuset.dk/httpd.www/includes/filetransfer/sftp.inc).

Ubeskyttede bjælkeender

Udsat tagkonstruktion

Mange parcelhuse fra 1960´erne og 1970´erne er udført med udragende og ubeskyttede bjælkeender – eller remme - i gavlene.
Formålet med disse udragende bjælkeender var at lette helhedsindtrykket af husene i arkitektonisk og æstetisk henseende.
I dag er mange af disse ubeskyttede bjælkeender imidlertid angrebet af råd, og angrebet ses ofte at have bredt sig til den øvrige tagkonstruktion.

Tegn og virkning

Beskyt bjælkeenderne og bevar tagkonstruktionen

De ubeskyttede og udragende bjælkeender er gennem årene blevet opfugtet af regn.
Opfugtningen kan ske til trods for en vedholdende brug af maling og træbeskyttelse.
Opfugtet og nedbrudt træ genkendes ved at være mørkt eller ved at udvise ændringer i overfladen.
Ændringerne kan være revner og sænket eller smulret overflade. Alt efter nedbrydningens stadium, vil tegnene være mere eller  mindre synlige. De tydeligste tegn ses på bjælkens ende og overside.

Hvis man ikke får gjort noget i tide, vil nedbrydningen bevæge sig fra den udragende del af remmen til den del, som bærer selve tagets spær. Hvis skaden har bredt sig, bliver det en omfattende reparation, som vil indebære, at taget skal understøttes med henblik på udskiftning af remmen.

Løsning

Indkapsling eller afskæring

Problemet kan løses på to måder:

  • Metalkapselmetoden, hvor der monteres en metalkapsel på toppen og i enden af bjælkeenden.
  • Afskæringsmetoden, hvor den udragende del af bjælkeenden skæres af.

Metalkapselmetoden kan anvendes hvor bjælkeenden fortsat er intakt. Det er vigtigt, at remmen er helt fri for spor af råd.
Præfabrikerede ”kapsler til remender” af enten aluminium eller zink kan købes i byggemarkedet.
Er man ikke så heldig, at kapsler i rette mål lagerføres, er det muligt at få fabrikeret metalkapslerne hos en blikkenslager.
Metalkapslerne monteres og fastgøres med søm, der svarer til kapslens materiale. Sømmene slås ind fra siden, ikke fra toppen. Kapsler skal monteres både på toppen og i enden. Afskæringsmetoden kan benyttes i tilfælde med begrænset råd i toppen og i enden af remmen.
Den udragende rem skæres bort lige bag vindskeden i en vinkel på 10-15 grader. Arbejdet udføres lettest med en fukssvans (håndsav).
Derefter skal endetræet males. Først med en svampedræbende træbeskyttelse og derefter med samme maling som det øvrige udvendige træværk.
Kontakt en tømrer, hvis der fortsat er spor efter råd på bjælkeenden efter afskæringen. Den nødvendige reparation kan desværre være mere omfattende, men den vil en tømrer kunne vurdere omfanget af.

WAI_LIAN_CONTENT_1