Her Halter Huset

Typiske skader - og hvad du gør ved dem

Error message

Notice: Undefined index: extension in require() (line 207 of /customers/2/6/8/herhalterhuset.dk/httpd.www/includes/filetransfer/sftp.inc).

Lavt placerede sokkelriste

Sokkelrist ventilerer krybekælder

Før der var noget der hed terrændæk, kapilarbrydende lag og isolering, lavede man krybekældre for at hæve gulvet over den kolde og fugtige jord.
Krybekældre var et stort fremskridt, livet blev hævet fra den fugtige jord til et tørt gulv.

Krybekælderen har gennem årene vist sig som en holdbar konstruktion, blot man sikrer den nødvendige ventilation og at krybekælderen ikke udsættes for fugt eller vand.

En sokkelrist benyttes til at sikre ventilation af krybekældre og ventilerede gulvkonstruktioner.

Tegn og virkning

Lavt placeret sokkelrist giver vand i krybekælder

Sokkelriste ses ofte placeret for lavt i mange ældre huse. Selvom sokkelristene engang har siddet korrekt, kan terrænet gennem tiden være blevet forhøjet som følge af etablering af en ny terrasse eller nye sten i indkørslen.

I regnvejr med løbende overfladevand bliver lavtplacerede sokkelriste det lavestepunkt - og pludselig er risten blevet en regnvandsbrønd i stedet for en ventilationskanal.
Resultatet er vand, der løber ind i krybekælderen, som opfugtes. Gulvpiller undermineres, skimmel udvikles, og der opstår råd og svamp i gulve og gulvdragere.

Løsning

Sokkelriste skal placeres over terræn

En sokkelrist bør placeres mindst 8-10 cm over terræn. Hvis det ikke er muligt at flytte en lavtsiddende sokkelrist eller ikke er muligt at sænke terrænet rundt om huset, kan man overveje alternativer.

Alternativer til ikke at flytte en lavtsiddende sokkelrist er følgende:

  • Etabler en stenkiste eller en åben vandrende langs huset, der sørger for at overfladevandet hurtigt ledes bort.
  • Etabler et ”værn” omkring sokkelristen, så overfladevandet forhindres i at løbe ind i krybekælderen gennem den lavtsiddende sokkelrist. Det er afgørende at sikre, at "værnet" er tæt og reelt er i stand til at holde vandet væk. Belægningssten, der er limet sammen med fliselim, kan eventuelt benyttes som "værn".
  • Nedlæg de lavtsiddende sokkelriste og etablere i stedet udluftning af krybekælderen med ”svanehalse”. En svanehals er et galvaniserede jernrør, der er ført over terræn, og er velegnede, hvis den eksisterende sokkelrist er placeret helt under terræn.

En mere omfattende løsning, er at ændre krybekælderkonstruktionen til en konstruktion som terrændæk. Løsningen omfatter udgravning og opbygning af en helt ny gulvkonstruktion, som samtidig vil leve op til dagens øgede krav til komfort og isolering.

WAI_LIAN_CONTENT_1