Her Halter Huset

Typiske skader - og hvad du gør ved dem

Error message

Notice: Undefined index: extension in require() (line 207 of /customers/2/6/8/herhalterhuset.dk/httpd.www/includes/filetransfer/sftp.inc).

Træstolper i jord

Stolper af træ bør undgå jordkontakt

Mange udhuse og hegn er udført på træstolper, der er sat direkte i jorden.

Træ er et fantastisk byggemateriale. Det er let tilgængeligt, nemt at bearbejde, er elastisk, har styrke og god holdbarhed.
Men træ tåler generelt ikke konstant påvirkning af vand. Træ er et organisk materiale, der bliver nedbrudt af fugt og vand.

Afhængigt af træsort og behandling har løsningen med træ sat direkte i jord derfor kun en begrænset levetid, før det skal udskiftes.
Træets holdbarhed afhænger bl.a. af træets kemiske sammensætning, enten højt indhold af garvesyre (f.eks. egetræ) eller højt olieindhold (f.eks. cedertræ, mahogni og teak).

Herhjemme er den mest holdbare træsort egetræ, men også cypres og akacie bliver mere og mere udbredt.
Af udenlandske træsorter er der efterhånden en del meget vejrbestandige varianter. Karakteristisk for disse træsorter er, at de er meget kompakte og olieholdige, men desværre også ret kostbare.

Tegn og virkning

Træstolper i jord udvikler råd

Træstolper, der er sat direkte i jord, bliver udsat for konstant fugtpåvirkning.
Det ses typisk, at disse træstolper er af gran eller fyr, som har begrænset levetid.

Når fugt og vand kommer i kontakt med træet og bliver suget ind, giver det næring til mikroorganismer. Herved udvikles råd og svamp, som nedbryder træet.
Resultatet ses i første omgang som opfugtning af træet i form af skjolder og alger. Efterfølgende udvikles råd, som kan ses umiddelbart over terræn. Råd over terræn er også tegn på, at der er råd under terræn. Træstolper, som er angrebet af råd, mister deres styrke og stabilitet.

Selvom træstolperne er trykimprægnerede – eller udført i en mere holdbar træsort vil konstruktionen før eller siden blive opfugtet og efterfølgende udvikle råd.

Løsning

Udskift og løft stolper af træ

Når der er konstateret råd i en træstolpe, skal den udskiftes med en ny. I den forbindelse er der følgende overvejelser for den nye løsning:

  • Konstruktionsændring
  • Overfladebehandling
  • Materialevalg (træsort).

Den bedste løsning, er en konstruktionsændring hvor det grundlæggende sikres, at træet undgår at blive udsat for fugt og vand. Dvs. man skal sørge for at den nye stolpe ikke kommer i direkte kontakt med jorden. Sæt stolpen på en såkaldt ”stolpesten”, der har et U- eller L-beslag til at holde stolpen.
Udskiftes stolpen blot med en ny træstolpe direkte i jord, bør man som minimum overfladebehandle den nye træstolpe.

Overfladebehandling er en løsning hvor træstolpen af f.eks. fyr eller gran males med en imprægneringsvæske eller købes trykimprægneret. Det er vigtigt at sikre, at trykimprægneringen ikke kun ligger yderst i overfladen, men er trængt godt ind i træet. Den malede eller trykimprægnerede stolpe sættes derpå ned i jorden. Denne løsning holder typisk 5-10 år.

Alternativt kan man vælge en mere holdbar træsort som f.eks. eg eller cypres. Det er  noget mere miljøvenligt og har en forventet levetid på over 10 år, før den skal skiftes.

WAI_LIAN_CONTENT_1