Her Halter Huset

Typiske skader - og hvad du gør ved dem

Error message

Notice: Undefined index: extension in require() (line 207 of /customers/2/6/8/herhalterhuset.dk/httpd.www/includes/filetransfer/sftp.inc).

Træfacader ved jord

Fugt nedbryder træfacade

Når man opfører et hus, er det en disciplin at kombinere konstruktioner og materialer, der udnytter de forskellige materialers styrker og svagheder, under hensyn til indflydelse fra naturen og husets øvrige omgivelser.
En grundregel er, at undgå kombination af træ (organisk materiale) og fugt, som vil medføre nedbrydning af konstruktionen på grund af råd og svamp.

For eksempel vil en træfacade der er placeret tæt på jorden, blive udsat for fugt fra jorden. Med tiden vil fugten påvirke træfacaden, og resultere i at svampe får optimale levevilkår og hvilket vil medføre at træfacaden blive nedbrudt.

Tegn og virkning

Råd og svamp i træværk

Når træ mørknes og bliver skjoldet, er det et tydeligt tegn på at træet bliver opfugtet. Næste skridt er udvikling af alger, og på en malet træfacade, vil maling skalle af træoverfladen.

Over tid vil træet blive mørt, og træoverfladen ændrer karakter og struktur. Nedbrydningen er total når træet begynder at falde fra hinanden.

Udvikling af råd i træværk og svamp i træværk eller i en trævæg, sker typisk når følgende faktorer er tilstede:

  • Træets relative fugtighed er 20% eller derover.
  • Træets temperatur er cirka 20°C.
  • Svampesporer i luften, hvilket er almindelig overalt i luften.

Løsning

Undgå fugt i en træfacade

Beskyt træfacaden ved at udføre en konstruktion, der hindrer opfugtning af træet.

Træets levetid kan forlænges ved supplerende, at behandle træet med en beskyttelse af træets overflade med svampe- og insektdræbende midler. Grundlæggende skal man undgå opfugtning for at undgå råd i træ.

Det anbefales at sikre følgende:

  • Overdæning af træfacaden.
  • Minimum 10 cm frihøjde i forhold til terræn.
  • Beskyt træfacaden mod opsprøjt.
  • Trækonstruktioner udføres med afløb fx. dryonæser, så eventuel vand kan løbe væk.
  • Beskyt træfacaden mod kondens.
  • Sørg for rigelig luft rundt om træoverfladerne.

En træfacade med begyndende råd i træværk eller svamp i træværk, skal renoveres. Får råd mulighed for at udvikle sig, kan det blive nødvendigt at udskifte hele træfacaden.

En løsning er at bortskære den del af træet der er angrebet af råd eller svamp, og lægge et skråt snit i bunden af brædderne i en afstand på minimum 10 cm fra terræn. Løsningen sikrer, at jordfugten ikke kan nå facadebrædderne. Samtidig sikrer løsningen, at fugten som eventuelt løber ned ad facaden, drypper af på det skrå snit. Alternativ til de skråt afskårne brædder kan man vælge at montere en cementfiberplade eller lign.

WAI_LIAN_CONTENT_1