Her Halter Huset

Typiske skader - og hvad du gør ved dem

Error message

Notice: Undefined index: extension in require() (line 207 of /customers/2/6/8/herhalterhuset.dk/httpd.www/includes/filetransfer/sftp.inc).

Skader på læmure

Læmur i mursten udsat for vand og frost

En læmur placeret ved husets terrasse, beskytter både mod indblik og giver læ mod vinden.

En læmur er ofte udført i samme stil og med samme mursten, som svarer til huset. Øverst er læmure gerne afsluttet med et rulleskift. Nogle læmure er udført som en forlængelse af husets gavl. Læmurene er solide mure, men de har en svaghed overfor vand og frostvejr.

Det er derfor almindeligt, at se læmures murværk med skader, som skyldes en kombination af påvirkning af vand og frost.

Tegn og virkning

Manglende fuger og løse sten er resultat af fugt og frost

Problemerne med skader, opstår når læmuren bliver opfugtet af regn og sne.

Den typiske skade sker på rulleskiftet. Når frosten sætter ind, vil rulleskiftets mørtelfuger smuldre og blive porøse. Resultatet er, at endnu mere fugt kan trænge ned i læmurens murværk. Til sidst står man med en læmur der mangler mørtelfuger og en læmur der har løse mursten.

En anden typisk skade i forbindelse med regn og frost er at læmurens mursten skaller af i flager. Dette ses typisk hvis læmuren er opført med mursten, der er i dårlig kvalitet. Herved binder murstenene fugt i overfladen. Når frosten sætter ind, ekspanderer fugten i murstenens overflade. Resultatet er at læmurens mursten får afskalninger.

Løsning

Læmure bør beskyttes mod vand

Løsningen på skader på læmure er helt grundlæggende, at beskytte læmuren mod vand. Frost er kun et problem  i kombination med indtrængende vand.

Udfør toppen af læmurens, så man undgår at vand trænger ned i muren oppefra. Udform murafdækningen, så man begrænser mængden af vand der løber ned ad læmuren.

Hvis en læmur har stærkt beskadiget rulleskifte, kan det være nødvendigt at mure læmurens øverste skifter om.

Ved mere begrænsede skader, for eksempel løse og manglende mørtelfuger, kan man måske begrænse reparationen til udfræsning af defekte fuger.
De defekte fuger udfræses til en dybde på min 50 mm. Herefter ilægges nye mørtelfuger med den rigtige mørtel.

Hvis læmuren har murkrone med rulleskifte, anbefales det at beskytte læmuren med zinkløskant og underliggende murpap. Denne løsningen kræver dog vedligeholdelse af rulleskiftet med få års mellemrum.

Den optimale afdækning af en læmur, udføres med en tættere afdækning. For eksempel anbefales en zinkafdækning eller en skiferafdækning.
Hvis disse afdækninger bliver udføret med et vist udhæng vil udhænget beskytte den underliggende læmur. Udhænget sikrer, at regnvand bliver ledet væk fra læmurens overflade. Dette minimerer opfugtning af den lodrette del af læmuren.

WAI_LIAN_CONTENT_1